Manifest provisional d’un nou projecte obert i en construcció

Des de baix

Una candidatura anticapitalista, sobiranista, ecologista, feminista, antiracista i internacionalista al Parlament de Catalunya

La crisi colpeja amb força la societat catalana. No és una crisi passatgera, ni només una crisi financera. És la major crisi des dels anys trenta. Una veritable crisi històrica del capitalisme, un sistema basat en la recerca insaciable de beneficis que porta a l’explotació creixent dels treballadors i les treballadores i la mercantilització i depredació dels espais i els béns comuns de la humanitat i la natura.

El seu impacte, amb el creixement de l’atur i la generalització dels tancaments d’empreses i els EROs, es veu encara més agreujat pel model de creixement potenciat per l’administració en els darrers anys, basat en l’especulació immobiliària, la destrucció del territori, i mà d’obra barata. La flexibilització del mercat de treball, les retallades salarials i dels serveis socials, les privatitzacions, i l’ensorrament del món rural avancen sense fre.

El pla d’Ajust de Zapatero, aplicat religiosament pel govern de la Generalitat, i la reforma laboral són un pas més en els intents que la crisi la paguin els que no l’han causada. Els atacs contra els drets socials del govern espanyol no són un fet aïllat o puntual. S’emmarquen en una estratègia coordinada dels governs de la Unió Europea per seguir avançant en la construcció de la seva Europa del Capital al servei de les grans multinacionals i per fer retrocedir els drets socials i laborals conquerits històricament. El seu objectiu és infligir una derrota històrica al conjunt dels i les assalariades i aprofitar la crisi per reforçar els mecanismes de dominació. D’aquí la importancia de la propera Vaga General del 29S que, per a nosaltres, ha de ser no un punt i final i un parèntesi en el camí, sino un punt d’inflexió cap a un nou període de remobilització social des de baix.

Estem, en definitiva, davant una veritable fugida endavant dels amos del món en la seva recerca permanent de beneficis que no fa sinó incrementar els aspectes socialment i ecològicament més destructius del capitalisme global i que ens aboca a una crisi social i ecològica sense precedents.

Mentre la crisi colpeja amb força, els anhels de sobirania del poble català queden, un cop més, enterrats sota una Constitució espanyola antidemocràtica i monàrquica. El procés fallit de reforma de l’Estatut, culminat amb la sentència d’un Tribunal Constitucional il.legítim, mostra ben clarament que no hi ha emancipació nacional possible en l’actual marc legal. La manifestació del 10 de juliol va expressar no només el fort rebuig a la sentència, sinó també l’afirmació de la voluntat de decidir del poble de Catalunya i de traspassar els límits de la Constitució. Tanmateix, surant sobre aquestes aspiracions democràtiques, hi ha el retorn i l’augment de les expectatives electorals de forces conservadores com CiU, que ha estat la crossa de tots els governs espanyols, tant del PSOE com del PP. O bé sorgeixen nous projectes com els de Laporta o de Carretero, propiciant una candidatura independentista sense contingut social i d’esquerres, que busquen canalitzar les aspiracions sobiranistes cap a una via morta i al servei del món empresarial.

La crisi s’entrecreua amb la corrupció que, amb els casos Pretoria i Millet, esquitxa tota la política catalana i mostra les complicitats entre l’elit política professional i el món empresarial. No hi ha un pam de net en la política catalana.

Estem davant un escenari que no fa sinó posar de manifest la naturalesa antidemocràtica de l’actual model econòmic i de la Unió Europea, en un context on els grans partits i les direccions dels grans sindicats s’han adaptat totalment als interessos empresarials, la política s’ha professionalitzat completament i els centres de presa de decisions s’allunyen cada cop més del conjunt de la ciutadania. Un panorama que abona el terreny per l’ascens del racisme i la xenofòbia i la dreta populista.

Necessitem una alternativa a Catalunya

Per fer front als intents que la crisi la paguem tots i totes cal la mobilització continuada i sostinguda de la població, organitzar la resistència a cada barri, poble, centre de treball i estudi…i reconstruir un nou teixit social, el sindicalisme combatiu i els moviments socials.

Però amb això no n’hi ha prou. Necessitem construir una alternativa en el terreny polític que també ajudi a la remobilització social i formi part de les lluites socials. No podem deixar que els partits de sempre diguin que ens representen, quan en realitat treballen en benefici d’una minoria.

Els partits que conformen el govern de la Generalitat s’han mostrat totalment inservibles per a transformar la societat i millorar les condicions de vida de la població. Les dues legislatures de govern tripartit parlen per si soles. La seva és una política al servei dels interessos del capital, socialment injusta, insolidària, destructora del territori i supeditada a la Constitució espanyola. El fracàs del tripartit només fa que preparar el retorn de la dreta al poder.

Front al desgast dels partits tradicionals i el fracàs del govern tripartit veiem néixer noves propostes politiques, com les opcions independentistes de dretes i proempresarials i també alternatives xenòfobes i reaccionàries. La solució als problemes actuals només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora i solidària.

Necessitem construir una alternativa anticapitalista i defensora dels drets nacionals i la plena sobirania de Catalunya. Una alternativa ecologista, feminista, antiracista, internacionalista i lligada als moviments i a les lluites socials.

En un moment com l’actual, en plena crisi econòmica, social i mediambiental, en ple augment de les aspiracions sobiranistes del poble català, amb els partits majoritaris esquitxats fins al coll per la corrupció, amb un ascens alarmant de la xenofòbia, amb la visita del Papa a Barcelona el proper novembre, i amb la Vaga General del 29S en perspectiva… no ens podem quedar de braços creuats. Cal trencar la resignació i fer un pas endavant. És el moment d’atrevir-se. De no quedar-se amb allò vell i treballar per construir allò nou.

Una veu crítica a les eleccions al Parlament… és el moment d’atrevir-se!

Amb aquesta perspectiva, vàries organitzacions polítiques com Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Corrent Roig, i Lluita Internacionalista, i diversos activistes de moviments socials ens hem aplegat per impulsar una candidatura anticapitalista, i defensora dels drets nacionals i la plena sobirania de Catalunya. Una candidatura ecologista, feminista, antiracista i internacionalista. El nostre és un projecte obert, al que esperem seguir incorporant noves voluntats, persones i col.lectius.

Per a nosaltres les eleccions són un terreny més de lluita. No som electoralistes, ni fem de les campanyes electorals la nostra raó de ser. Volem una alternativa que sigui útil per a les resistències socials i que aprengui d’aquestes resistències. Per això la nostra prioritat és la lluita el carrer. Però pensem que no podem permetre que els partits que monopolitzen la representació política i electoral ho segueixin fent. I pretenguin seguir parlant en nom de tots i totes nosaltres, mentre governen en benefici de les grans empreses. Per això volem impulsar una nova veu que utilitzi les eleccions per fer sentir les propostes de les i els treballadors, dels aturats i aturades, dels i les immigrants, dels activistes dels moviments socials, del sindicalisme combatiu…

Pensem que cal trencar amb el dilema de quedar-se a casa el dia de les eleccions o de seguir votant pel mal menor. Donar suport el mal menor és sovint el camí més ràpid que porta al mal major.

La nostra és una proposta en construcció en la qual volem sumar el màxim nombre de voluntats, amb diferents visions i procedències, però totes compromeses amb una transformació radical de la societat i amb la lluita per canviar el món de base.

És el moment d’atrevir-se, de no quedar-nos a casa.

Tenim milers de raons per fer-ho.

Què defensem?

Volem representar una veu diferent i defensem una política de ruptura amb l’actual ordre de coses. Una Catalunya anticapitalista, sobirana, ecologista, feminista, antiracista i internacionalista.

Les següents són les nostres primeres propostes, unes primeres pistes de treball d’un programa que esperem anar enriquint les pròximes setmanes amb la col.laboració de totes les organitzacions, col.lectius, i activistes interessats en que hi hagi una nova veu com aquesta a les eleccions al Parlament:

1.Per la fi dels plans d’ajust i les retallades dels drets socials i laborals

Rebutgem la política dels governs de la Unió Europea i del G20, els plans d’ajust i els rescats amb diners públics de la banca. Defensem l’expropiació del sistema bancari i la creació d’una banca pública que tingui com a finalitat satisfer les necessitats bàsiques de la població. No a la reforma laboral i als intents de precaritzar encara més el mercat de treball. Front a l’atur i als EROs exigim la prohibició dels acomiadaments col.lectius i la obligarietat del pagament per part dels empresaris dels deutes contrets en les empreses en crisi. Defensem la jornada laboral de 35 hores sense reducció de salari, amb la perspectiva d’anar cap a les 30, i el repartiment igualitari del treball domèstic i de cura. Demanem un salari mínim de 1200 euros i el dret a un ingrés social equivalent per a totes les persones en atur. Front a la privatització directa i indirecta defensem els béns i els serveis públics sotra control social i democràtic i el retorn al sector públic, en la gestió i propietat, dels serveis privatitzats. No a la LEC i al Pla Bolonya. No al copagament de la sanitat. Volem la jubilació als 60 anys i ens oposem als plans imminents de reforma de les pensions. Exigim una reforma fiscal que gravi les grans fortunes i en combati el frau fiscal, i l’abolició dels paradisos fiscals. Defensem una política d’habitatge basada en la creació d’un parc públic d’habitatges per a lloguer social no superior al 25% del salari i una moratòria immobiliària. No als desnonaments per impagaments d’hipoteques de llars afectades pel frau immobiliari o l’atur. No al mobbing immobiliari que pateixen moltes famílies, sovint de pocs ingressos i d’edat avançada, moltes d’elles dones grans.

2.Per la plena sobirania i l’autodeterminació

Defensem la plena sobirania del poble català i rebutgem la Constitució espanyola monàrquica de 1978. El procés fallit de reforma de l’Estatut mostra clarament que la via estatutària és una via morta i que la satisfacció dels anhels de sobirania del poble català exigeix trencar amb la Constitució. Defensem l’exercici del dret a l’autodeterminació a través d’un referèndum amb l’objectiu d’assolir una República Catalana que pugui decidir lliurement el vincle que vol tenir amb la resta de pobles ibèrics i d’Europa.

3.Per un model econòmic i social sostenible

Ens oposem a l’actual model productivista i consumista. Reivindiquem l’expropiació del sector energètic i el tancament de les nuclears. Defensem les energies renovables, el territori i el transport públic. No a la MAT, al transvassament del riu Ebre i a les infraestructures que destrueixen el territori. Volem un mon rural viu, un banc de terres públic, una llei de transformació artesana, i una Catalunya lliure de transgènics. Per la sobirania alimentaria. No a la PAC. No al maltracte animal.

4.Per la fi del racisme i la xenofòbia

Denunciem l’auge del racisme i la xenofòbia, sovint fomentats des de les institucions, que busca convertir els immigrants en el boc emissari de la crisi. Volem la derogació de la Llei d’Estrangeria, el tancament dels centres d’internament, la defensa del dret a l’hospitalitat envers les persones “sense papers”, i els plens drets de ciutadania per a la població immigrant. Despenalització del “top manta”.

5.Per la igualtat entre homes i dones

Defensem la fi de les discriminacions laborals i salarials de les dones, l’ampliació del permís de maternitat i paternitat, una xarxa pública de llars d’infants i el repartiment igualitari del treball domèstic i de cura. Reivindiquem la despenalització de l’avortament i la seva inclusió en la xarxa pública. Volem una política amb mitjans reals per combatre la violència de gènere que superi els límits de la legislació actual.

6.Per la defensa de les llibertats democràtiques

Defensem les llibertats i els drets democràtics bàsics amenaçats en nom de la lluita contra el terrorisme i la immigració. Exigim la derogació de la Llei de Partits. Ens oposem a la criminalització i repressió dels moviments socials i volem la despenalització de l’okupació. Demanem la derogació de les ordenances cíviques autoritàries aprovades en moltes localitats de Catalunya.

7.Per una Catalunya solidària amb la resta de pobles del món

Exigim al govern català i als governs de la UE el boicot i la fi dels acords i relacions de qualsevol tipus amb l’Estat d’Israel. Demanem la fi immediata del bloqueig de Gaza. Defensem la causa del poble Saharaui. Demanem la dissolució de l’OTAN, la desmilitarització de la Unió Europea i reivindiquem una Europa dels pobles i dels i les treballadores. Volem l’abolició del deute extern i el deute ecològic. Denunciem la política imperialista de les multinacionals catalanes als països del sud.

8.Per uns mitjans de comunicació democràtics i una cultura desmercantilitzada

Demanem una Llei de mitjans de comunicació que n’afavoreixi el control democràtic i potenciï els alternatius. Defensem el software lliure, la fi de les patents de software, i el lliure intercanvi de productes culturals. Ens oposem a la política de la SGAE i al Cànon Digital i defensem una política cultural que afavoreixi la creació artística desmercantilitzada.

9.Per la fi de les discriminacions a gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals, queers i intersexes

Ens oposem a qualsevol tipus de discriminació social o laboral per motius d’opció sexual i a les visions reaccionàries sobre la família. Demanem la despatologització de la transsexualitat.

10.Per la transparència i la no professionalització de la política

Finalment, demanem mesures reals contra la corrupció i la impunitat amb què actuen els polítics i els empresaris corruptes i mesures a favor de la transparència i el control públic de l’administració. Volem una política no professionalitzada. Exigim la limitació dels càrrecs públics a no més de 2 mandats i amb salaris que no siguin superiors al salari públic mitjà. Defensem el dret a vot als 16 anys.

Els comentaris estan tancats.