Aturem l’ofensiva racista del PP contra els immigrants

Comunicat de Des de baix

La visita als barris badalonins de La Salut i Sant Roc de la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho amb l’eurodiputada francesa Marie-Thérèse Sánchez-Schmidt, del partit de Nicolas Sarkozy evidencia la cara més reaccionària de la dreta. Aquesta actitud racista de Sánchez-Camacho, que pretenia “evidenciar el malestar per la presència de tanta immigració romanesa i búlgara”, és la continuació de la política discriminatòria i xenòfoba del PP davant els immigrants: l’abril passat Sánchez-Camacho i el regidor del seu partit a Badalona, García Albiol (que ni tan sols viu a la ciutat, sinó en un barri burgès de Barcelona) van repartir a la Salut un pamflet en què apareixia una foto de gitanos romanesos sota la pregunta “El teu barri és segur?”. I una foto d’una balconada amb un cartell penjat que resava: “No volem romanesos”.

La intenció del PP de traslladar la política racista de Sarkozy (expulsió il·legal dels immigrants romanesos i búlgars que no estan acusats formalment de cap delicte, excepte el d’ésser d’ètnia gitana) a Catalunya amb objectius electoralistes és també avalada pel seu president, Mariano Rajoy, que va manifestar el seu “respecte” per la mesura del govern francès. Però no nomést ell: quan la comissària de justícia de la Comissió Europea, Viviane Reding, va comparar amb raó aquesta política racista de Sarkozy amb les deportacions massives dels jueus pels Nazis durant la II Guerra Mundial, el President Zapatero va córrer en defensa de Sarkozy i va emplaçar Reding a “contenir la seva força declarativa”.

Una vegada més els polítics burgesos intenten buscar caps de turc per distreure la societat frustrada per la crisi capitalista, l’atur i la manca de perspectives. També és el cas de la Plataforma per Catalunya, que ha reciclat el discurs del franquisme més recalcitrant en forma de racisme i xenofòbia per aconseguir que mirem a baix per buscar l’origen dels nostres problemes, enlloc de a dalt, on hi ha els veritables responsables. A Badalona, ara toca als immigrants gitanos (de moment d’origen romanès i búlgar), de ser els jueus del segle XXI. Quan el capitalisme ens aboca a una forta crisi i un atur massiu, els polítics al servei dels interessos empresarials en culpen a les i als treballadors immigrants. Quan les privatitzacions empitjoren el sistema educatiu i de salut, la causa, diuen, són les despeses que genera la immigració. Segons Ana Botella, la delegada de Medi ambient de l’Ajuntament de Madrid, fins a la brutícia de la ciutat es deu a “els sense llar que pernocten al carrer”, que en la seva majoria són immigrants pobres i sense sostre.

Cal aturar aquesta ofensiva racista i feixista contra els immigrants, contra l’ètnia gitana, contra les capes més pobres de la població. A França milers de persones s’han manifestat a París i 130 ciutats més contra la política feixista de Sarkozy. També es van organitzar manifestacions davant les ambaixades franceses de diversos països de la Unió Europea, amb el suport de desenes d’organitzacions de drets humans, sindicats i partits d’esquerra i ecologistes. Cal seguir aquest exemple i rebutjar les polítiques xenòfobes i racistes del PP i de les altres organitzacions que difonen odi i discriminació entre els treballadors estrangers i autòctons.

Front als intents d’enfrontar les i els treballadors autòctons i foranis el què cal és defensar i potenciar la solidaritat entre totes i tots els treballadors i no crear falses divisions. És necessari que els i les treballadores immigrants facin també de la Vaga General del proper dia 29, la seva Vaga General.

L’atur i la crisi no és responsabilitat dels i les immigrants, sinó d’unes polítiques econòmiques pro-empresarials que afecten negativament tant a les i als treballadors autòctons com als estrangers recent vinguts. El problema és el model econòmic, el capitalisme, no els i les immigrants. Per això és necessari la derogació de la Llei d’Estrangeria i el tancament dels centres d’internament.

Lamentablement, l’equerra institucionalitzada també té la seva part de responsabilitat en l’ascens del racisme i la xenofòbia. Les polítiques del govern tripartit i del gopern de Zapatero de privatitzacioms, flexibilització laboral, retallades socials…generen un malestar social que abona el terreny per a què la demagògia populista de la dreta guanyi terreny.

Per a combatre la xenofòbia calen polítiques que millorin les condicions de vida de la població, millorin els serveis públics i socials, i no polítiques que redueixen els drets socials. És necessari posar fi a les polítiques neoliberals i afavorir una sortida a la crisi en un sentit anticapitalista i solidari.

– García-Albiol i Sánchez Camacho, persones non grates per racisme.
– No volem caps de turc: que la crisi la paguin els rics, que en són els responsables!
– No deixem que fomentin el seu odi als nostres barris!
– Fora la llei d’estrangeria, que institucionalitza el racisme.
– D’aquí o de fora, amb papers o sense, igualtat de drets per tots els treballadors i treballadores.
– Serveis públics a l’alçada de les necessitats socials.

Els comentaris estan tancats.