Des de baix presenta la llista de candidats i candidates

Esther Vivas, Josep Bel, Josep Lluís del Alcázar i el dirigent camperol  Pep Riera encapçalen la llista per Barcelona

Aquest dijous dia 28, just un mes abans de les eleccions, la candidatura Des de baix, que fou llançada el passat 10 de setembre, ha presentat les seves llistes completes i ha donat a conèixer els i les integrants de la candidatura.

Una llista integrada per activistes de moviments socials

Els i les integrants de les llistes de les quatre circumscripcions electorals són persones de reconeguda trajectòria en els moviments socials: ecologistes, sindicalistes, membres d’associacions de veïns, feministes, estudiants…La llista compta també amb immigrants i persones en atur. Els integrants de la candidatura Des de baix no són polítics professionals, ja que un dels valors de la candidatura és el rebuig a la professionalització de la política.

La cap de llista per Barcelona és Esther Vivas, nascuda a Sabadell, resident a Barcelona i de 34 anys. Vivas és activista vinculada al moviment antiglobalització, al moviment ecologista i al moviment de cooperatives de consum agroecològic i per la sobirania alimentaria. Col.labora habitualment amb varis mitjans de comunicació i és també autora de diversos llibres i articles sobre moviments socials

Vivas va seguida a la llista per Josep Bel, membre del comitè d’empresa de Telefònica a Barcelona i un dels animadors del sindicalisme combatiu a Catalunya. El numero tres és Josep Lluís del Alcázar, sindicalista a l’ensenyament i com a tal un dels animadors de les mobilitzacions del sector de l’ensenyament contra la LEC. El numero quatre de la llista per Barcelona és l’històric dirigent camperol Pep Riera, exsecretari general de la Unió de Pagesos i impulsor del moviment per les consultes sobiranistes, que amb la seva presència a les llistes ha volgut mostrar així el seu compromís amb el projecte.

“La llista per Barcelona es tanca amb Manel Márquez, historiador, professor, fundador de Radio Kaos (1987) i de kaosenlared (2001). Actualment membre del col.lectiu editor de la pàgina web de contrainformació de l’esquerra plural anticapitalista Kaosenlared. Pàgina criminalitzada i amenaçada després de la Vaga General del 29S amb l’obertura de diligències judicials pel seu tancament per l’Ajuntament de Barcelona a través d’Assumpta Escarp (PSC-PSOE). La seva presència com a darrer integrant de la llista, mostra el compromís de Des de baix en defensa de les llibertats democràtiques i la llibertat d’expressió en un moment on aquestes es veuen amenaçades.”

A Lleida, el cap de llista és Jordi Creus, mestre de professió i de 26 anys. La candidatura a Lleida compta amb la presència en tercera posició de Josep Pàmies, un dirigents camperol conegut pel seu activisme contra els aliments transgènics i en defensa de l’agroecologia i la sobirania alimentaria.

A Girona, és Miquel Blanch mestre i sindicalista qui encapçala la llista, seguida de Vanessa Mercadal , feminista i activista contrala violència de gènere.

A Tarragona, encapçala la candidatura l’històric sindicalista de la construcció Josep Estrada, seguit de Carmina Malagarriga, periodista i activista ecologista a les comarques de Tarragona.

Els objectius de la candidatura

La roda de premsa de presentació de la llista de candidats i candidates va estar oferida pels quatre primers integrants de la llista per Barcelona, Esther Vivas, Josep Bel, Josep Lluís del Alcázar i Pep Riera, i pel darrer integrant, Manuel Márquez.

Des de baix és una candidatura unitaria de l’esquerra anticapitalista catalana, formada per la confluència entre diverses organitzacions i activistes independents. Els eixos del programa de Des de baix són l’anticapitalisme i la defensa dels drets nacionals del poble català i el dret a l’autodeterminació. I l’ecologisme, el feminisme i l’internacionalisme.

Josep Lluís del Alcazar, mestre i sindicalista de l’ensenyament, i número tres per Barcelona, va exposar que:  “l’objectiu de la candidatura és oferir una veu diferent a les eleccions al Parlament, amb un programa anticapitalista i defensor drets nacionals del poble de Catalunya i del dret a l’autodeterminació. I amb un programa ecologista, feminista, antirracista i internacionalista”. Alcázar va mostrar la solidaritat de Des de baix amb les mobilitzacions que aquests dies estan tenin lloc a França en contra de la reforma del sistema de pensions: “les mobilitzacions que estan protagonitzant els treballadors i treballadores franceses són un exemple per a tots i totes. Mostren que l a única via per a canviar les coses és la mobilització. Per això nosaltres defensem la necessitat de continuar la lluita a casa nostra desrés de l’èxit de la Vaga General del 29s i donem suport a les diferents convocatòries de mobilització que hi ha previstes per al proper novembre”.

Josep Bel, sindicalista a Telefònica i número dos per Barcelona, va explicar que: “El nostre és un projecte obert, al que esperem seguir incorporant noves voluntats, persones i col.lectius. Estem al començament d’un procés a la recerca de confluències entre gent de diverses procedències, sensibilitats i trajectòries, però tots amb l’objectiu comú de transformar la societat i de defensar la mobilització social ”. Bel va explicar que “tots els candidats i candidates de Des de Baix han firmant un compromís ètic pel qual es comprometen a respectar, en cas de ser escollits, el programa de la candidatura i la voluntat dels electors i electores. Creiem que cal recuperar la política des de baix i afavorir el control ciutadà sobre els càrrecs públics i els representants polítics.”

Pep Riera, exsecretari general de la Unió de Pagesos, promotor de les consultes sobiranistes i històric dirigent camperol, i numero quatre per Barcelona, va defensar la necessitat “d’apostar per una alternativa d’esquerres, ecologista i sobiranista, orientada cap a la mobilització social. Cal unir les revindicacions socials, nacionals i ecològiques en una opció combativa i no formada per polítics professionals, sinó per persones del carrer.

Manuel Márquez, impulsor del co.lectiu Kaos en la red que recentment va ser amenaçat amb diligències judicials per la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Assumpta Escarp, i últim membre de la llista per Barcelona, ha defensat la necessitat de “defensar els drets democràtics front a la involució que estem patint i les retallades de drets i llibertats bàsiques. Vivim en un sistema cada cop menys democràtic i nosaltres defensem ampliar i extendre la democràcia i ens oposem a les retallades de llibertats i a la criminalització dels moviments socials.

Finalment, la cap de llista per Barcelona Esther Vivas va explicar que la candidatura: “vol oferir un projecte alternatiu tant al de la fallida esquerra governant com al sobiranisme de dretes que encarnen algunes de les noves opcions que es presenten”. Segons Vivas: “La solució als problemes actuals només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora  i solidària. No ens podem quedar de braços creuats. Cal trencar la resignació i fer un pas endavant. És el moment d’atrevir-se. De no quedar-se amb allò vell i treballar per construir allò nou”. Segons Vivas “el vot a Des de baix és l’únic vot realment útil. Útil per a construir una alternativa que defensi els drets dels i les treballadores, front a l’esquerra del govern tripartit que ha demostrat ser totalment inútil per a canviar les coses. Hem d’acabat amb la política del mal menor, que sol ser el camí més ràpid per arribar al mal major i atrevir-se a apostar per a una nova opció com la nostra. Vivas va afirmar que “l’abstenció no és la solució. Moltes persones d’esquerres estan desencantades i veuen l’abstenció com l’única opció. Però l’abstenció no ens serveix per a acabar amb el monopoli que els partits parlamentaris tenen de la representació política. No podem passar de la política, simplement perquè la política no passa de nosaltres.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.