Esther Vivas: “Volem construir una nova alternativa”

Font: Òmnium Cultural

Presentació de la candidatura Des de baix a l’Òmnium Cultural

Muriel Casals començava la presentació d’Esther Vivas, cap de llista de la candidatura al Parlament de Catalunya Des de Baix, amb aquestes paraules: “és interessant tenir avui aquí un grup diferent dels que participen en aquest cicle amb els candidats a la presidència de la Generalitat perquè no és un partit polític, sinó una candidatura”.

Acte seguit, Esther Vivas explicava que la seva és una candidatura anticapitalista i defensora dels drets nacionals i la plena sobirania de Catalunya. El seu eix principal són els moviments socials basats en diverses lluites i amb un fort component local, però són conscients que amb això no n’hi ha prou i que per transformar la societat cal també un canvi a nivell polític.

“El nostre objectiu és transformar l’actual model econòmic i combatre qualsevol tipus d’opressió”, deia Vivas reforçant la seva premissa que l’actual sistema no funciona i cal un canvi radical de model. Per Vivas, l’esquerra nacional ha demostrat no tenir estratègia pròpia i estar submisa al marc constitucional. Per això, Des de Baix es proposa com a “l’altra esquerra”, davant de la que actualment hi ha a les institucions públiques.

La seva representant destacava algunes de les accions per les quals aposta aquesta candidatura com ara la millora dels drets dels treballadors, la creació d’un servei públic de qualitat, l’abolició dels paradisos fiscals, la garantia d’accés a un habitatge digne, el dret a l’autodeterminació del poble català, un canvi de model energètic, la prohibició dels transgènics o vetllar per la no discriminació, entre d’altres.

Després de fer referència a la sentència del Tribunal Constitucional, Vivas va explicar que el seu rebuig a la legitimitat d’aquest òrgan passa per reclamar els dret democràtic dels catalans de decidir el seu futur. Des de Baix va participar activament en la manifestació del 10 de juliol, però també va participar activament en la vaga general del 29 de setembre. “Reclamem una lluita pels drets nacionals amb un fort component social i d’esquerres”, sentenciava Vivas.

Pel que fa a les polítiques culturals, Vivas va posar de manifest la necessitat de combatre la creixent mercantilització de la cultura i de vetllar perquè tothom hi tingui accés dins una Catalunya oberta i inclusiva.

“Els que volem les coses diferents no som els que hem de donar explicacions, els que han de donar explicacions són els que volen les coses tal com estan”. Així acabava Vivas va la seva intervenció a Òmnium dins d’aquest cicle en què s’ha convidat els candidats a la presidència de la Generalitat per explicar les seves propostes.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.