“L’anticapitalisme parteix de propostes en positiu”

Esther Vivas, candidata de Des de Baix. La llista alternativa es defineix com anticapitalista, ecologista, sobiranista, antiracista i feminista.

Entrevista a Público [veure pàgina publicada]

La crisi actual i les retallades socials impulsades pels governs espanyol i català, integrats per forces d’esquerres, han provocat un cert reflux de les propostes anticapitalistes. Revolta Global-Esquerra Anticapitalista s’ha unit a altres organitzacions com ara Corrent Roig o Lluita Internacionalista para intentar portar al Parlament aquest posicionament rupturista amb la candidatura Des de Baix, liderada per l’activista Esther Vivas.

– Vostès identifiquen aquesta crisi com una crisi del capitalisme. I com s’explica que creixin les opcions conservadores?
Això es culpa del fracàs de dues legislatures de governs d’esquerres que han tingut molt poc d’esquerres i d’ecologistes. El que han fet ha estat adaptar-se a les retallades del govern Zapatero, privatitzar serveis públics, fer pagar la crisi a les classes populars, permetre la deslocalització d’empreses i apostar per les grans infraestructures al territori, com ara la MAT i el Quart Cinturó. També, el procés de reforma estatutària ha evidenciat la claudicació del govern català davant l’espanyol i l’acceptació d’un marc constitucional que ha deixat clars els seus límits.

– Les mobilitzacions de base d’aquí no es poden comparar amb les de França o Grècia.
És cert que la resposta ha estat més aviat feble. Tanmateix, l’èxit de l’última vaga general va marcar un punt d’inflexió i ara cal endagar una nova ona de mobilitzacions i que els sindicats majoritaris, seguint l’exemple dels sindicats francesos, convoquin una nova vaga general, tot i que estem veient que el que fan és claudicar davant les polítiques del govern.

– Des de Baix pot dividir el vot entre les forces d’esquerres i facilitar l’arribada de la dreta al Govern?
El vot útil pot afavorir partits suposadament d’esquerres, les polítiques socials i ecologistes dels quals deixen molt a desitjar. Des d’aquest punt de vista, votar el mal menor pot ser el camí més ràpid per a arribar al mal major. El fracàs d’aquestes dues legislatures del Tripartit planteja la necessitat de construir una alternativa política, amb un perfil anticapitalista, sobiranista, ecologista, antiracista, feminista i internacionalista. Cal una nova esquerra que digui el que fa i faci el que diu.

– S’han marcat algun objectiu en les eleccions?
Esperem que el dia després ens trobem en millor situació per a construir una esquerra anticapitalista a Catalunya. Les eleccions, per a nosaltres, són un instrument per a plantejar una alternativa.

– I els contraris al capitalisme, què defensen?
Nosaltres plantegem combatre la precarietat laboral, reduir la jornada de treball, pujar el salari mínim a 1.200 euros, invertir en serveis públics i en un canvi de model energètic, incorporar una perspectiva feminista a les polítiques contra la crisis o defensar els drets de tots els que viuen i treballen aquí. L’anticapitalisme parteix d’una sèrie de propostes en positiu.

– La majoria de les competències per a fer això són estatals i ara les eleccions són autonòmiques…
En l’àmbit català, el govern ha aprovat la LEC, ha permès una gran quantitat de deslocalitzacions, ha donat el vistiplau a nombrosos ERO i ha legitimat els transgènics. Hi ha alternatives per a fer polítiques diferenciades, però els partits catalans estan claudicant davant els interessos privats.

– En l’àmbit internacional, poden servir de referent alguns països?
Tenim en compte algunes de les experiències a Amèrica Llatina, on hi ha governs que han trencat parcialment amb el neoliberalisme i l’imperialisme, encara que també tenen fortes contradiccions ecologista.

– Què pensa quan sent que el sistema de pensions és insostenible o que cal moderar la despesa sanitària?
Tot això posa de manifest que les institucions públiques estan impulsant polítiques per a una minoria. Si no hi ha diners per a pensions, potser ens hauríem de plantejar reduir la jornada laboral per poder treballar tots, però estem vivint una ofensiva en l’àmbit europeu per erosionar els nostres drets.

– Pel que fa a la qüestió nacional proposen un referèndum autodeterminació. Com l’organitzarien, si al final la de validar Madrid?
El Parlament català hauria d’impulsar un referèndum perquè tota la ciutadania catalana decidís quin és el futur que vol per al país, encara que això contradigui la Constitució. La nostra aposta és per una república catalana que decideixi lliurement quina relació vol tenir amb la resta de pobles ibèrics i europeus.

– Què proposen per gestionar el fenomen migratori?
Els immigrants han de tenir el dret a votar, però també a l’educació, a la sanitat o l’accés a una habitatge digne. La crisi els ha utilitzat com a cap de turc, després de ser usats com a mà d’obra barata, i nosaltres creiem que a qui cal combatre és qui ens ha dut fins aquesta situació.

– Què diria a les persones que no volen votar perquè “tots els partits són iguals”?
L’abstencionisme s’entén, perquè hi ha un descontentament social molt important, però el que cal és combatre la resignació i l’escepticisme que hi ha al darrere, i donar suport a alternatives que posin les persones i el medi ambient en el centre de l’acció política.

——————————————————————————————————————

PERFIL

La segona experiència elctoral d’una activista

Esther Vivas (Sabadell, 1975) ja fa anys que es mou pel terreny polític, tot i que fins ara havia participat principalment en moviments socials de lluita contra la globalització. Vivas ha escrit diversos llibres, és experta en qüestions sobre sobirania alimentària i comerç just, també forma part del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquesta serà la segona experiència electoral de Vivas, després que en els anteriors comicis europeus del 2009 encapçalés en l’àmbit estatal la candidatura d’Izquierda Anticapitalista, amb la qual va aconseguir gairebé 20.000 vots, una quarta part dels quals a Catalunya. Amb l’actual proposta, que té el suport de centenars de persones vinculades a les lluites socials, espera incrementar el pes d’aquesta proposta política.

*Entrevista realitzada per Josep Vilardell, 19/11/2010.

Els comentaris estan tancats.