28N: un gir a la dreta sobre les runes del tripartit

Declaració de Des de Baix

Els resultats de les eleccions del passat dia 28 de novembre mostren un important gir a la dreta del panorama polític. Vuit anys de fallit govern tripartit s’han saldat amb un ensorrament de les forces del govern i el retorn de CiU i l’ascens del PP.

En aquests vuit anys, els partits que conformen el govern de la Generalitat s’han mostrat totalment inservibles per a transformar la societat i millorar les condicions de vida de la població. La seva ha esat una política al servei dels interessos del capital, socialment injusta, insolidària, destructora del territori i supeditada a la Constitució espanyola.

El càstig electoral al tripartit no deixa cap marge de dubte. Resultats catastròfics per al PSC, molt dolents per ERC i un retrocés molt significatiu, més de 50.000 vots, d’ICV-EUiA, que segurament ha pogut paliar una mica el seu desgast al benefeciar-se del gir a la dreta del PSOE en els darrers mesos.

Ni a Catalunya, ni enlloc a la Unió Europea, l’esquerra de govern té una sortida pròpia de la crisi diferenciada de la dreta. Es limita, en alguns casos, a oferir algunes versions lleugerament suavitzades de les polítiques neoliberals o és, en d’altres, directament la responsable de les retallades socials i els plans d’ajust. El gir a la dreta experimentat a Catalunya va en consonància a les tendències en auge al conjunt de la Unió Europea.

És el fracàs de la política del tripartit la que explica aquest fort gir cap a la dreta. Les polítiques aplicades des del govern tripartit  entren en contradicció amb els interessos objectius de la seva pròpia base social. El resultat és la desmoralització, la desafecció i la desorientació de la gent d’esquerres i dels sectors populars. La pèrdua de lligam orgànic i d’identificació entre l’esquerra parlamentària i la seva base social tradicional, en particular la seva base d’origen treballador, obra la porta a l’ascens de la demagògia de la dreta populista i xenòfoba de Plataforma per Catalunya o el PP o de l’espanyolisme de Ciutadans i del PP. I, en paral.lel, el descrèdit de l’esquerra dóna ales, entre d’altres sectors socials, a l’independentisme de dretes neoliberal que representa Solidaritat Catalana o, simplement, al sobiranisme light de CiU que capitalitza el fracàs de la reforma de l’Estatut i del 10 de juliol.

Des de Baix
L’objectiu de la candidatura presentada per Des de Baix ha estat, des del començament, intententar que hi hagués una veu anticapitaista i sobiranista, una veu ecologista, feminista, antiracista i internacionalista en aquestes eleccions. I que les úniques novetats no vinguessin per la dreta i oferir així una alternativa a les persones d’esquerres que ajudés a trencar el dilema de quedar-se a casa el dia de les eleccions o votar pel mal menor. Les eleccions són un terreny més de lluita, no l’únic ni el més important, particularment díficil degut a les limitacions estructurals que tenen les conteses electorals (finançament, cobertura mediàtica…), però en les quals també és important intervenir-hi, per no deixar-les com un monopoli dels partits de sempre.

Amb aquest objectiu, el projecte de Des de Baix ha buscat aplegar a col.lectius i persones diverses. La campanya realitzada aquests darrers mesos ha estat una campanya activista, amb actes de presentació per tot el territori, accions revindicatives, una campanya que en la seva pròpia naturalesa ha buscat ser diferent a la de l’esquerra de gestió que ens ha governat aquests vuit anys.

El resultat obtingut per Des de Baix, 7169 vots (0’23%) en el conjunt de Catalunya, mostra que hi ha uns quants milers de persones a Catalunya disposades a donar suport a una opció alternativa com la nostra, si bé aquesta és encara un xifra socialment molt minoritària. La distància entre el possible i el necessari és encara molt gran. Segurament encara molta gent combativa i d’esquerres ha optat pel “vot útil” al mal menor, o han optat per l’abstenció o el vot en blanc per expressar el seu malestar, en no veure que una alternativa com Des de Baix sigui encara prou forta. El vot a Des de Baix és, ben segur, un vot militant de persones compromeses amb la transformació de la societat que han volgut manifestar la seva simpatia per un projecte en construcció com aquest. Volem donar les gràcies a totes les persones que han donat suport a Des de Baix i els animem a col.laborar activament en la construcció d’una alternativa com la nostra.

Pensem que aquest resultat modest és, tanmateix, una bona base per a seguir treballant per a tirar endavant una alternativa que pugui anar guanyant credibilitat entre la gent d’esquerres desencantada. Les eleccions del 28N han permès la creació de confluències i sinergies que volem reforçar i ampliar en el proper periode.

Seguir endavant i impulsar les lluites
La prioritat en les properes setmanes ha de ser l’organització de la resistència social a les retallades socials que s’acosten, de la mà del nou govern d’Artur Mas i del govern de Zapatero, evitar que els anhels de sobirania quedin enterrats de nou pel possibilisme autonomista, i frenar les agressions al territori que encara s’intensificaran més amb el nou govern.

La intensificació de les polítiques de dretes que farà el govern de Mas, l’aprofundiment del gir a la dreta del govern de Zapatero i l’augment de la inestabilitat internacional,  amb el fantasma d’un pla de rescat per a l’Estat espanyol planant per sobre els nostres caps, fan que reforçar els moviments socials sigui un tasca prioritària pel proper període.

La crisi econòmica i social, l’ensorrament del model de creixement basat en l’especulació i la destrucció del territori, i el fracàs de la reforma de l’Estatut només fan que augmentar les contradiccions de la societat catalana. El què està en joc és una sortida conservadora a la crisi, inclús reaccionària, o una sortida en clau d’esquerres, anticapitalista, sobiranista, ecologista, feminista, antiracista i solidària.

Construir una alternativa
La solució als problemes actuals només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora i solidària. Ni la dreta tradicional, en versió catalanista o espanyolista, ni l’extrema dreta xenòfoba, ni l’independentisme neoliberal, són la resposta als problemes de la majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya

Per això, junt amb l’enfortiment de les lluites socials, en un moment com l’actual, on es combina una crisi ecònomica, social i mediambiental amb la frustació de les aspiracions de sobirania del poble català i l’ascens d’alternatives de dretes, la necessitat d’un nou projecte d’esquerres és més necessari que mai. Construir una “esquerra d’esquerres” esdevé un imperatiu estratègic. Una esquerra lligada a les mobilitzacions socials i a les resistències contra les reformes socials que es preveuen pels pròxims mesos (com la reforma de les pensions entre d’altres) i que empenyi per a preparar una nova vaga general.

L’alternativa necessària resta encara per construir. Serà, ben segur, un procés lent del que no hi ha un guió preestablert i que requerirà la confluència d’organitzacions, col.lectius i persones de diferent procedència. Només tindrà èxit sobre la base de l’enfortiment dels moviments socials, del sindicalisme alternatiu, el moviment veïnal, les plataformes en defensa del territori,  i de la creació d’espais de producció cultural i intel.lectual compromesos amb la transformació social.

Des de Baix seguirem treballant en aquesta direcció, tant de forma quotidiana com en les compteses electorals. Per això defensem la necessitat que totes les forces de l’esquerra anticapitalista i sobiranista, de l’esquerra ecologista, feminista, antiracista i internacionalista, que no se senten representades pels partits del difunt tripartit, puguin confluir en futures cites electorals i aplegar el màxim nombre de forces possibles.

El proper dia 11 de desembre, Des de Baix realitzarà una assemblea oberta [L’hora i el lloc es faran públics en breu] a totes les persones interessades per a fer balanç de la campanya i discutir com seguir tirant endavant aquest procés en els propers mesos.

Els comentaris estan tancats.