S’ha de convocar una altra Vaga General! Empenyem amb força des de baix!

Comunicat de Des de Baix

Manifestació contra les retallades socials, la reforma de les pensions, la reforma laboral – dissabte 18, 17h Plaça Universitat

És hora de declarar l’estat d’alarma social. Els efectes combinats de la crisi capitalista i les “reformes estructurals” del govern estan resultant devastadors per a les classes populars. Milions d’aturades i aturats, centenars de milers de famílies desnonades, salaris rebaixats, pensions congelades… I la pobresa, escampant-se com una taca d’oli. Fins i tot entre la gent que conserva una feina – i que, sovint, treballa en unes condicions més aleatòries i precàries arran de la reforma laboral.

Els “mercats” – val a dir, els especuladors i les grans corporacions industrials i financeres – dicten la seva llei a tot Europa. Fa unes setmanes, els 37 banquers i empresaris més poderosos van establir l’agenda de Zapatero. D’una banda, noves exoneracions tributàries als capitalistes. De l’altra, una nova bateria d’odioses mesures contra els col•lectius més desafavorits. El mateix consell de ministres que decidia suprimir l’ajut dels 426 euros, endegava la privatització d’AENA.

Sobren els motius d’alarma. Alarma per les nostres llibertats. El govern ha provocat el conflicte amb els controladors i n’ha fet un boc expiatori. La militarització de l’espai aeri estableix un precedent amenaçador. Demà, qualsevol sector estratègic de l’economia es pot veure sotmès a la jurisdicció de l’exèrcit. Alarma pels nostres drets. El govern no para d’enviar senyals de servilisme a uns inversors que mai no en tindran prou. Hi ha pressa per retardar la jubilació fins al 67 anys; urgeix rebentar el marc de la negociació col•lectiva… Alarma per la convivència entre la gent treballadora. Les elits de la UE estan exigint lleis esclavistes per a la mà d’obra immigrada. Als nostres barris, ressonen cada cop més els discursos racistes que voldrien atiar una guerra de pobres contra pobres.

Les recents eleccions al Parlament de Catalunya han estat tot un advertiment. Les esquerres conciliadores s’han ensorrat en el descrèdit. CiU ha guanyat sense haver hagut d’explicitar el seu programa conservador pel que fa als serveis públics, al medi ambient, als drets de les dones… Ningú ha preguntat a Mas ni a Duran si Irlanda segueix sent el seu “model de desenvolupament”. Qüestió de tarannà, no han dubtat ni un instant a recolzar les mesures autoritàries del govern contra els controladors. L’extrema dreta – i la dreta extrema que representa el PP – han apostat per sembrar l’odi entre la població més desorientada i atemorida.

Les organitzacions i activistes que ens hem aplegat en la candidatura anticapitalista i sobiranista Des de Baix afirmem clarament que el panorama polític només pot aclarir-se si les classes populars recuperen la iniciativa, si estableixen una nova correlació de forces front l’ofensiva del capitalisme. Grècia, França, Portugal, el jovent d’Anglaterra i d’Itàlia, marquen el camí. Després de la vaga general del 29-S, CCOO i UGT han estat perdent un temps preciós i no han impulsat el pla de mobilitzacions sostingut que necessitem per aturar les retallades. El nou executiu de Zapatero encara està més escorat a la dreta. És un govern d’amics de l’ambaixada americana, ple d’atencions pel rei del Marroc, però bel•ligerant amb la gent humil. Com ha passat a Catalunya, el PSOE està fent la feina bruta de la dreta i aplanant-li el camí cap al poder.

Què més cal esperar? Zapatero vol aprovar la seva contrareforma de les pensions el proper 28 de gener. En les fileres del sindicalisme alternatiu les coses estan clares: és hora de lluitar. Però la necessitat d’una nova vaga general va obrint-se pas també tímidament en el si de les centrals majoritàries, malgrat les constants vacil•lacions dels dirigents i el seu desig de retrobar un impossible “diàleg social”. Cal seguir pressionant des de baix per a conseguir la convocatòria d’una nova vaga. No hi ha temps a perdre. No n’hi haurà prou amb jornades de protesta puntuals per aturar retallades i privatitzacions. Serà necessari construir un potent moviment ciutadà al voltant de sindicats, associacions veïnals, moviments socials, estudiants, col•lectius de dones, d’immigrants… Necessitem una resposta més massiva, més determinada, més unitària que el 29-S, si volem revertir la situació i crear les condicions d’una sortida de la crisi favorable a la majoria social.

Concretament, la reforma de les pensions serà una prova de foc. Si en un punt podem concitar la solidaritat entre generacions, entre sectors, entre treballadores i treballadors i entre gent a l’atur, és aquest. Aquesta reforma no ha de passar. Vet aquí la bandera de la vaga general. Ara es tracta de convocar-la sense tardança i de preparar-la activament.

Amb aquesta exigència, el proper dissabte, els homes i dones que han endegat la singladura de Des de Baix s’afegiran al bloc anticapitalista que animaran les forces de l’esquerra sindical, la CUSC i dels moviments socials crítics en la manifestació unitària convocada per CCOO i UGT contra les mesures governamentals, a la Plaça Universitat de Barcelona. L’endemà ho faran a Granollers, seguint la crida de CGT i nombrosos col•lectius del territori. Perquè, efectivament, es tracta de forjar entre totes i tots, des de baix, el moviment unitari que ens ha de dur a la vaga general.

Dissabte 18, 17h Plaça Universitat cantonada Ronda S Antoni
Manifestació contra les retallades socials, la reforma de les pensions, la reforma laboral:
Tots i totes a la Mobilització!

Els comentaris estan tancats.