Revoluciona’t, Girona!

Presentació de la candidatura de Des de Baix a les eleccions municipals

Des de Baix Girona amb les revolucions al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà.

Èxit de l’acte, en què es va presentar la candidatura a Girona per les eleccions municipals.

En una data de bons auguris com és el 14 d’abril, DdB a Girona va voler fer la presentació pública de la candidatura amb una xerrada debat sobre les revolucions al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. La que serà la cap de llista a Girona, Sílvia Rispau, va presentar la xerrada explicant com DdB ha de ser una passa que contribueixi a construir una alternativa anticapitalista creïble, que en aquest context de crisi i retallades es fa més necessària que mai. En contra de la nova amenaça que suposen les retallades que planeja el govern de CiU o l’accident de Fukushima que ens mostra com el capitalisme és tan insostenible que ens posa en perill en cada moment, les revolucions i revoltes que han sacsejat des del Marroc fins a Bahrein i que han fet caure règims dictatorials com els de Ben Ali i Mubarak són una molt bona notícia que ens encoratja i sobre la qual tenim moltes coses per aprendre.

Josep Maria Antentas, professor de sociologia a l’Autònoma i militant de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, va fer una anàlisi de l’impacte de les revoltes, no només pel que suposen en elles mateixes sinó perquè trenquen els tòpics islamòfobs corrents a Europa. Alhora han esdevingut un referent simbòlic per mobilitzacions importantíssimes com les que hi ha hagut als EUA –per exemple a Wisconsin. Antentas va argumentar perquè des de l’esquerra hem de rebutjar amb tota la força la intervenció de l’OTAN a Líbia, que és un intent de l’imperialisme per controlar unes revoltes que fins ara no han pogut evitar. Però, alhora, des de l’esquerra també hem de rebutjar postures complaents amb Gaddafi com les que estan tenint Hugo Chávez o Fidel Castro utilitzant equivocadament l’antiimperialisme per defensar un dictador. Antentas va mostrar la importància de donar suport a la resistència líbia, sobretot des de Tunísia i Egipte, països fronterers amb Líbia i que han encapçalat l’onada de revoltes.

Josep Lluís del Alcázar, militant de Lluita Internacionalista que va poder viatjar a Tunísia pocs dies després del derrocament de Ben Ali, va explicar el context que va fer possible que la immolació del jove Mohammad Bouazizi esdevingués l’espurna capaç d’encendre el procés revolucionari, en el qual va tenir un paper molt destacat la joventut. Alcázar va destacar el poder que en aquests moments té el poble tunisià en les seves mans, capaç d’autoorganitzar-se per fer funcionar el país mitjançant els Comitès de Defensa de la Revolució, d’organitzar una resposta impressionant de solidaritat amb els i les refugiades que fugien de Líbia o, per exemple, de fer caure consecutivament 6 governadors nomenats pel govern a la província de Sidi Bou Said –on va ser del Alcázar. També va fer una breu anàlisi de l’esquerra tunisiana i va subratllar que el procés revolucionari encara està obert. Cal veure com es resol la disjuntiva entre limitar-se a consolidar la caiguda del règim o avançar cap a la revolució social. En aquest sentit va recordar que mentre era a Tunísia una onada de vagues de treballadores i treballadors estava recorrent el país i com les reivindicacions de la joventut que va començar la revolta no eren només per la manca de llibertat sinó també de perspectives de vida i feina.

L’acte va acabar amb un debat amb diverses intervencions i la presentació del primer material de la candidatura per les eleccions municipals: un programa per ajudar a revolucionar Girona que, com DdB mateix, està obert i en construcció.


Els comentaris estan tancats.