Al Pallars Jussà, Des de Baix!

Per Des de Baix Sant Esteve de la Sarga

La candidatura que Des de Baix ha presentat a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) no és un element anecdòtic que hem volgut afegir a la presentació d’altres candidatures a les eleccions municipals, com ho són l’exemple de Barcelona, Girona i Cornellà.

Les bases d’aquesta candidatura ja van establir-se un cop es va realitzar un anàlisi detallat dels resultats que la nostra candidatura havia obtingut a la província de Lleida durant les eleccions al Parlament de Catalunya. La comarca del Pallars Jussà va ser un dels primers territoris per on vam passar a explicar les nostres propostes. Els resultats obtinguts, tenint en compte els vots en relació al cens electoral, van atorgar-nos un percentatge del 0’44%, quan al conjunt de la província de Lleida aquest percentatge es situava en el 0’26% i a tota Catalunya al voltant del 0’23%. Al municipi de St. Esteve de la Sarga, Des de Baix obtenia el 10’59% dels vots, convertint-se en la segona força, darrere de CiU.

Els resultats electorals, però, no han estat l’únic motiu que ens han portat a presentar una candidatura anticapitalista en aquest municipi. Per una altra banda cal tenir en compte algunes de les característiques que presenten aquests municipis. Amb un poblament summament dispers, amb un cens electoral que no arriba a les 150 persones, i on el grau de coneixença de les persones que formen la llista electoral i les relacions que amb aquests es tenen o es poden derivar, sovint constitueix l’únic motiu per orientar el vot.

D’aquesta manera la gestió dels municipis en moltes ocasions recauen en candidatures formades pels partits majoritaris, els quals sempre hi són presents, que en la major part dels casos no rendeixen comptes a ningú al llarg dels quatre anys del seu mandat. És així com les actuacions dels ajuntaments es converteixen en la gestió d’una sèrie de recursos i en la presa de decisions que la major part de les ocasions poc representen els interessos del conjunt d’habitants i pobles que conformen el municipi.

A tot això convindria afegir les característiques que tenen bona part dels projectes que estan previstos per aquest territori, realitzats per les administracions i diverses empreses, i massa vegades pensats per a explotar el seus encants turístics i paisatgístics, tot deixant de banda els criteris de sostenibilitat i el plantejament d’altres projectes que no comprometen seriosament el futur del territori.

Front a aquesta realitat, la candidatura de Des de Baix a Sant Esteve de la Sarga ha presentat un programa basat en primer lloc en la transparència, la democràcia participativa i el plantejament de projectes sostenibles, realistes i viables, i que busquen beneficiar al conjunt dels habitants i no a una petita minoria d’aquests.

Així doncs ens comprometem a defensar uns serveis públics de qualitat, acondicionant les vies públiques i d’accés al municipi; retornant l’ajuntament al seu municipi, actualment situat a Tremp, garantint així la proximitat als ciutadans i essent un pas previ i necessari per a la participació en la presa de decisions; i ampliant la xarxa de clavegueram a tots els municipis, atenent de forma especial aquells que en són deficitaris.

Impulsarem projectes totalment oposats als que es desenvolupen actualment, que siguin respectuosos amb el territori i que vetllin per la recuperació i pel manteniment de les fonts municipals, gestionant adequadament les aigües residuals, que actualment verteixen als barrancs i fomentant únicament aquelles activitats i projectes econòmics que parteixin de criteris totalment sostenibles i que no hipotequin el futur del municipi.

Els comentaris estan tancats.